Var är alla ståuppkomiker?

Submitted by Fähstorkh on Fri, 04/03/2009 - 17:14

Det saknas inte humor på landets tidningsredaktioner. Man gycklar friskt med politiker, kungahus och allmänhet. Naturligtvis finns det gränser för vad man anser sig kunna skoja om och ibland respekterar tidningarna också dessa. Vissa saker skämtar man dock inte om och ibland blir detta högtidlighållande av dumheter i sig komiskt.

Pedagogisk brandstation

Mångkulturella Rosengård i Malmö har fått en ny brandstation och det är inte vilken brandstation som helst: det är, enlig Sydsvenska Dagbladet, en "öppen brandstation" där "medborgarna är stationens experter". Det som gör denna brandstation speciell är att den kommer "driva verksamhet med mål att öka människors förståelse för, inblick i och kunskap om räddningstjänstens arbete."

Inspiration till projektet har hämtats från Birmingham där en brandstation sedan flera år tillbaka driver en liknande verksamhet med goda resultat som följd. Brandstationen ska vara öppen för jämnan så att alla som vill kan komma förbi och bekanta sig med räddningsarbetet.

Bakgrunden till detta projekt är givetvis de problem som möter polis, ambulans och brandkår under utryckning i Rosengård. Det kastas sten på sjukvårdspersonal och man spottar på brandmän. Hur polisen blir bemött behöver vi inte nämna. Eftersom Rosengård är ett invandrarområde vet politikerna om att man måste vara försiktig. Eventuella åtgärder får inte uppfattas som kränkande. Därför bygger man en brandstation och anställer en eller flera invandrare med uppgift att hjälpa besökare från området att förstå att ambulanser, brandbilar och poliser finns till för deras skull och att man således inte skall bemöta uniformerade personer med invektiv och spottloskor.
Endast en person som är kemiskt befriad från humor kan undgå att se komiken i detta till synes ändlösa drama. Den enda anledningen till att detta projekt inte erhållit idiotstämpel är givetvis stationens geografiska placering. Sydsvenskans presentation av den nya tilldragelsen är också tydligt uppstramad och betonar allvaret i situationen. Vissa saker skämtar man inte om.
Kanske skulle landets alla uppkäftiga ståuppkomiker kunna göra en insats på området? När får vi den första revyn om landets första pedagogiska brandstation? Man skulle förslagsvis kunna inleda den tänkta föreställningen på följande sätt:

- Hej, vet ni vad? Jag såg en ambulans idag. Jag kastade några stenar på den, för säkerhets skull. Man kan ju aldrig vara helt säker på att den inte är här i syfte att förtrycka mig.

Showen skulle kanske inte bli en succé i mångkulturella Malmö, men visst hade det varit skoj?